неделя, 1 юни 2014 г.

ЧистотаПомните ли кое беше 18 качество на Свами Шивананда? 
Чистота   
Ето какво казва свами Сатядхарма: – всички 17 качества в крайна сметка водят до последното – чистота. Думата чистота звучи много семпло, но всъщност не е нещо толкова просто. Всъщност това е нещо доста комплексно, в смисъл, че е свързано с всеки аспект от нашия живот – със средата около нас, работата ни, дома ни, дейностите, почивката, хората с които се общуваме, семейството, колегите, приятелите, с това което ядем и пием; с мислите и чувствате ни, дори с нашите сънища и психика. Само един аспект от нашето същество е наистина чист – сърцето и душата, духът в нас. Сърцето е чисто в смисъл, че душата, духът живее там. Но около душата и духът също има нечистота. В йога свързваме чистотата с принципа на саттва. Саттва означава баланс между липсата на активност и състоянието на хиперактивност. В йога свързваме чистотата с това да намерим баланса в живота.

Свами Шивананда има една много приятна песничка: Яж по малко, пий по малко, мисли по малко, спи по малко, движи се по малко, служи по малко, почивай по малко, работи по малко, учи по малко, моли се по малко, практикувай асана по малко, практикувай параняма по малко, медитирай по малко, повтаряй мантри по малко, пей киртани по малко, участвай в сатсанги по малко…. С две думи – да има умереност във всичко което правим. 


В йога качеството чистота означава да се движим в посока установяване на баланса в живота.  
Когато посещаваме курсове в йога центъра, правим практики за 1-2 часа, след това се прибираме в къщи и всички знаем, че се чувстваме различно, чувстваме се релаксирани. Това чувство за баланс ни дава също и усещането за спокойствие. Саттва развива мир и спокойствие. Когато има мир и баланс има също и хармония. Така че, чистотата значи да се насочим към установяване на баланс в живота – живот, в който има мир, спокойствие, хармония. 


А когато има мир, спокойствие и хармония, ние се чувстваме щастливи. А нали всички ние търсим щастието.  Много хора си мислят, че щастието е онзи късмет, който пада на някой от небето, само че този някой не съм аз.  


Но всъщност щастието е качество в нашия живот. Това е качество, което се свързва със Саттва, с качеството чистота, с мира, баланса и хармонията. И ние трябва да работим, за да го постигнем.  

 То не е нещо, с което сме родени, късмет който просто идва като щастлива случайност, птиченце, което ти кацва на рамото. Йога ни помага да разберем и да поемем отговорност за нашето щастие.  

Да сме отговорни да внесем щастието в нашия живот означава да можем да се чувстваме щастливи независимо от обстоятелствата при които сме родени и живеем в момента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Прошка - Групово Тета лечение с Роксана Бънацяну

  Здравейте скъпи приятели! На 14 март е Сирни заговезни и според Християнската Православна Традиция отбелязваме  Прошка . Цялата седмица см...