петък, 5 септември 2014 г.

Как да спим добре?



Свами Ниранджан отговаря на въпроса: Почти през цялото време ние сме в летаргично състояние на ума и не можем да осъзнаем реално какво се случва. Не се събуждаме свежи сутрин. Има ли някакъв лек?



Да, за да бъдем свежи сутрин е важно да подобрим качеството на съня. Вие заспивате с мисли за проблеми или събития, които са се случили през деня. Умът е напълно активен, но тялото е изморено. Тялото заспива, но мисловните модели, действащи в ума са все още активни. Колелото продължава да се върти и вие изразходвате своята ментална енергия дори насън, защото не сте спрели мисловния процес. 

Затова, когато се събудите на следващата сутрин, се чувствате изморени, летаргични, сънливи, така сякаш нямате енергия сила, издържливост да започнете отново да работите. Измъквате се от леглото насила, защото няма как. 

Йога учи: вечер в леглото се освободете от каквито и да е мисли от изминалия ден. 

Фокусирайте се върху тялото посредством практиката на Йога Нидра. Осъзнайте околната среда и звуците. След това се фокусирайте върху дишането. Постепенно осъзнайте различните части на тялото и напрежението, което чувствате. После си представете нещо приятно и радостно. По този начин се отдръпвате от влиянието на превъзбудените, динамични, импулсивни мисловни модели. 

Можете да заспите по време на Йога Нидра. Качеството на съня ще е различно и ще се събудите сутринта напълно освежени. 


Сутрин практикувайте малко асана и пранаяма. За пет минути седнете, медитирайки. Изпълнявате асана за възстановяване и зареждане на тялото, пранаяма за презареждане на мозъка и медитация за да подготвите ума да посрещне отново ежедневните светски неща. 


 
Сутрешната програма може да е между половин и един час. Вечер ще практикувайте Йога Нидра в леглото и по което и да е време на може да заспите, не се притеснявайте. 


По мое мнение, това е перфектния стил на живот. В миналото идеален начин на живот за един ученик е бил да започне деня с 24 пъти Гаятри Мантра, наблюдавайки изгрева на слънцето, след което е четял и е отивал на училище. Много често караме насила децата да пеят Гатри мантра, а самите ние не го правим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОБЩУВАНЕ С ДОВЕРИЕ

                             "Трениране на успешни родители"  или как да настаним доверието в общуването по между ни?! Д-р Татан...