вторник, 23 септември 2014 г.

Пеенето на мантри





Пеенето на мантри не е религиозен акт 


В йога мантрите се асоциират с енергийните центрове на психичното тяло. Ако сте виждали изображения на чакрите, навярно сте забелязали, че всички са  като лотоси с различен брой венчелистчета. Лотосът символизира пробуждането и промяната в нивото на съзнание. На всяко венчелистче има изписан определен звук, който активира някой от многобройните канали, наречени нади. Надите не представляват нерви, а проводници на жизнената сила. 

Енергийните потоци събуждат неактивните центрове в ума и съзнанието. И науката е стигнала до заключението, че има подобни пасивни части. 

Една десета от мозъка е активна, а останалите девет десети са пасивни. Когато енергията се задвижи и настъпи пробуждане, тези части се активират и настъпва ново състояние на съзнанието.


Надите отговарят на определени вибрации, а всяка вибрация се характеризира с качество и честота. Мантрата, изписана на всяко лотосово листенце, резонира с тази вибрация и честота и по този начин бива активирана т.нат. прана шакти, жизнената енергия.

 Следователно съчетанието от звукове в йога, отделните срички, се използват именно за въздействие върху енергийните центрове на нашето тяло, за промяна на начина, по който се проявява енергията в тях.
 

Ефектът на мантрите може да бъде по-фин или по-силен в зависимост от това, как ги напявате. Ако пеете на висок глас, то вербалната честота, която се създава, неминуемо ще повлияе на надите. Ако повтаряте мантрата наум, въздействието ще бъде по-меко и фино. 

Ако пеете например мантрата Ом Намах Шивая под формата на киртан, то тя ще резонира в атмосферата наоколо и ще доведе до промяна на физическо и емоционално ниво. Навярно ще започнете неусетно да се поклащате в ритъма на киртана, а след известно време дори ще станете и да танцувате.
 

В мантрата Ом Намах Шивая, Ом е една част от мантрата. Според кундалини йога Ом се свързва с Аджна чакра. На, Ма, Ши и Ва също се свързват с определени чакри. Сричката Я в края на мантрата се свързва с Анахата чакра. Носи чувство на пълнота и удовлетвореност. Сричката Ва се свързва със Свадхищхана чакра, Ши – с Вишуддхи чакра, а На и Ма – с Манипура чакра.


Следователно когато използваме мантрата Ом Намах Шивая не означава, че пряко се прекланяме пред Шива, както много хора си превеждат буквално и така обвързват мантрата с конкретна религия.  

Ако се вгледаме в по-дълбинните аспекти на кундалини йога, ще разберем, че мантрата се свързва с енергийните центрове и пасивните части от ума и тялото ни, като задвижва жизнената сила през многобройните нади.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОБЩУВАНЕ С ДОВЕРИЕ

                             "Трениране на успешни родители"  или как да настаним доверието в общуването по между ни?! Д-р Татан...