петък, 16 юни 2017 г.

21 юни - Трети Международен ден на йогаОт 2015 г. Международният ден на йога се превърна във възможност за хора с различно обществено положение от всички краища на земното кълбо да се съберат заедно в името на йога и да препотвърдят своя ангажимент към тази древна наука. Бихарската школа по йога от все сърце подкрепя този глобален израз на добра воля към йога чрез насърчаването на програми, които вдъхновяват практикуващите да задълбочат техния опит в йога и да приемат йога не само като физическа практика, но и като продължителна садхана, хармоничен начин на живот и цялостна хуманна култура.

Датата 21 юни, предложена от министър-председателя на Индия Нарендра Моди и одобрена от Генералната асамблея на ООН, не е избрана случайно. 21 юни е най-дългият ден в годината в Северното полукълбо, когато светлината доминира над тъмнината, така както мъдростта на йога - над невежеството и страха.


Качеството на живот се влошава по целия свят. Стресиращите фактори в живота намаляват физическите и психологическите способности на всеки. Ако това не се коригира, човечеството действително ще се изправи пред криза. Ще се шири негативното; насилието, гнева, ревността, омразата и нетолерантността ще се превърнат в яростен опустошителен огън. Това е обществото, в което ние ще живеем, ако не направим усилие да променим мирогледа си и начина си на живот, да коригираме дисбалансите в тялото и ума си и да достигнем точка на баланс в нашия живот.

Темата на третия Международен ден по йога, към който пристъпваме, е  баланс, хармония и самообладание. Само балансирана, уравновесена и невъзмутима личност има силата и издръжливостта да преодолее негативното и да подхрани позитивното в живота.

В подкрепа на Международния ден на йога и усилието, направено от националните и международни общности да популяризират йога, Бихарската школа по йога вдъхновява всички свързани с Йога да практикуват точно определени практики в точно определено време на 21 юни. 


Тези практики са специално подбрани, за да спомогнат физическото здраве, умственото равновесие и емоционалното благополучие.
Практиките са избрани съобразно темата за баланс, хармония и спокойствие на ума, а така също и визията на Бихарската школа по йога. 


 Асаните представляват балансирана програма от практики, които допринасят за жизненост, здраве и хармония на цялото тяло. Освен другите неща, асаните покриват всички пет гръбначни движения (разтягане, странично навеждане, усукване, навеждане напред и назад); включват изправен стоеж, седящи, лежащи по гръб и тазови пози; включват две практики, всяка от които от сериите две и три на павамуктасана за витализиране на две важни зони на тялото като корема и таза; включват практики за баланс на физиката и нервната система с различни степени на баласиране, освобождаване на блокажите и емоционалното напрежение и водят до спокойствие.

 Пранаямите са също избрани заради техния охлаждащ, успокояващ и балансиращ ефект.

Кратка медитация  е предвидена, за да освободи
умственото напрежение и комплексите и да развие  отношение на наблюдател, което да позволи човек обективно да погледне на своите умствени и емоционални недостатъци.


Последната практика  е свързана със съзерцание върху духовните ценности  опрощение  и доброжелателство и приятелско отношение. Тези добродетели покриват пътя към преживяването на самообладание, мир и спокойствие в живота. Съзнателното и искрено усилие за практикуването им ще трансформира както състоянието на ума на човек, така и средата около него. Те са противоотрова срещу гнева , завистта и зложелателството, два основните противника на умственото спокойствие и равновесие. 


Заповядайте на безплатна йога практика на 21 юни – сряда сутринта от 6:00 до 7:30.

Известно е, че времето по изгрев и залез слънце са най-силно енергийните моменти в денонощието.  Посрещайки  денят с йога практики, точно когато е изгряло слънцето ще можем да се слеем с енергийния поток на хиляди практикуващи,  за да повишим цялостното си физическо, емоционално, умствено състояние. В такива моменти йога практиките имат много по-мащабен ефект, както на ниво личност, така и за всички в нашето обкръжение. Предоставя ни се възможност да издигнем не само нашето, но и общото ниво на осъзнаване. Нека с нашите обединени усилия да помогнем за благополучието на цялата планета да живеем в един хармоничен,  здравословен, балансиран изпълнен с позитивизъм свят.  


Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОБЩУВАНЕ С ДОВЕРИЕ

                             "Трениране на успешни родители"  или как да настаним доверието в общуването по между ни?! Д-р Татан...