четвъртък, 26 ноември 2015 г.

Страхът от тъмното





Свами Шивамурти 
отговаря на въпроса:  

Имам дете на 3 години, което се страхува от тъмното по неизвестни за мен причини и нощем иска да спи на светната лампа. Мога ли да му помогна да преодолее това и как? 

                                                               





Естествено е за малките деца да се страхуват от много неща.

 Не трябва да забравяте,  че страхът е  един от основните ни инстинкти - отвъд  логичния ум. Това е нещо, с което всички се раждаме.  

При различните хора този инстинктивен страх се проявява по различни начини. 





Така че,  аз бих посъветвала да се придържате както до сега и да оставите детето да спи на светната лампа;  после коментирайте въпроса с него, постепенно опитвайте дали не може да намалите  осветлението понякога. Може би да светнете една по-слаба лампа в ъгъла,  и постепенно да намалявате и нея. В зависимост от случая, трябва да се ръководите от усещането на детето. 

И същевременно когато ви се отдаде възможност обяснявайте на детето, че няма от какво да се страхува. Няма никакъв торбалан под леглото или в гардероба. Когато вие сте там в съседната стая или в същата стая уверявайте детето, че може да разчита на вас. 



 
Също така е важно да научите децата да развиват духовната си нагласата, да вярват на нещо отвъд себе си, дори отвъд вас като родители. 

Може или вие да предложите на детето или то само да избере някаква икона на Исус, Дева Мария, снимка на Гуру или някакъв по-Висш идеал,  една Благоприятна сила, мощ,  която го закриля. 




Когато аз бях малка се ужасявах от гръморевични бури. Внаги  рано през нощта  си измислях план да пътувам постоянно по света,  така че съзнателно да избягвам гръмотевиците. Никога да не съм на място, където има бури. Но постепенно го надрастнах. Човек надраствава такива страхове. 

 Мисля, че с това и с разговори с детето, както и с постепенното намаляване на светлината ще му помогнете постепенно да преодолее страха си. 
 Но има нужда от разговори с детето, то да чувства, че има вашата подкрепа.
Можете  дори да кажете, че Вие самите сте се страхували като дете, но после сте го преодолеели;  че това е нещо временно. На тази възраст вие сте модел на своето дете. Когато то знае, че вие  сте успели да преодолеете страха , то ще повярва че и то самото ще успее да се  справи с това.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОБЩУВАНЕ С ДОВЕРИЕ

                             "Трениране на успешни родители"  или как да настаним доверието в общуването по между ни?! Д-р Татан...